Jakie kroki można podjąć, by zminimalizować wystąpienie złego samopoczucia?
Po dłuższej chorobie, a zwłaszcza po takiej z wykorzystaniem antybiotykoterapii, rekonwalescencja i powrót do formy organizmu zwykle trwa dość długo. Wyczerpanie, zawroty głowy i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, to jedne z najczęstszych przypadłości, z którymi zmaga się powracający do zdrowia. Wiele trudności wynika niestety z braku dostatecznej wiedzy na temat przyjmowania leków. Jakie kroki można podjąć, by zminimalizować ryzyko wystąpienia złego samopoczucia?
W krajach Unii Europejskiej przeprowadzono badania i na ich podstawie uczeni podali, że antybiotyki w 2009 roku przyjmowało 40%, a w roku 2013 35% populacji (Eurobarometr, próba 26,5 tys. osób, błąd +/- 3%). Połowa spośród badanych nie miał pojęcia, że antybiotyki nie wpływają na wirusy, a dwie trzecie badanych (66%) wiedziało, że przesadzanie z ilością antybiotyków wywiera negatywny wpływ na zdrowie, ale nie potraktowało tego na poważnie.
Osłabiony układ immunologiczny
Układ odpornościowy w naturalnym rozwiązaniem, które może ochronić organizm przed różnego typu schorzeniami. Osłabienie bardzo często jest konsekwencją braku wytchnienia, stresu, złej diety i zbyt małej ilości ruchu. Na niekorzyść wpływają także nagłe wahania temperatury. Komórki odpornościowe żyją trzydzieści sześć godzin, a układ immunologiczny ma skłonność do odrestaurowania. Można zatem bardzo dużo zrobić, aby ograniczyć do minimum uciążliwe konsekwencje schorzenia i podbudować układ odpornościowy.
Odporność
Układ odpornościowy organizmu formuje się na podstawie doświadczeń, które zdobędzie podczas kontaktu z odpowiednimi mikroorganizmami w ciągu życia. Im więcej będzie miał z nimi styczności, tym bardziej podniesie się odporność. Komórki odpornościowe wytwarzają przeciwciała, które natychmiast napadają na patogeny. Układ immunologiczny bardzo często bywa osłabiony także poprzez nieodpowiednie stosowanie leków, w tym przede wszystkim antybiotyków…
Osłabienie po antybiotyku
Antybiotyki są lekami wykorzystywanymi do leczenia różnego rodzaju zakażeń bakteryjnych, a także zapobiegawczo przed zabiegami chirurgicznymi oraz przy bakteryjnym zapaleniu wsierdzia. Antybiotyki są bezpiecznym i przynoszącym zadowalające rezultaty rozwiązaniem, ale przez niewłaściwe i zbyt częste zażywanie mogą doprowadzić do osłabienia oraz inne konsekwencji:
• mdłości,
• biegunki,
• wymiotów,
• wysypki skórnej o różnym stopniu nasilenia.
Sporadyczne reakcje na antybiotyk to:
• wstrząs anafilaktyczny,
• podwyższona temperatura,
• bóle stawów,
• ciężka biegunka poantybiotykowa.
Z reguły symptomy przechodzą po zaniechaniu antybiotyku, jednak lepiej poradzić się lekarza. Aby uchronić się przed podobnymi zdarzeniami, można poprosić lekarza o antybiogram. To posiew materiału od pacjenta (np. wymazu z gardła, krwi lub moczu), dzięki któremu można określić typ bakterii ponoszącej winę za zakażenie i typ wrażliwości na antybiotyki. Na bazie antybiogramu lekarz jest w stanie dostosować najskuteczniejszy antybiotyk.
Osłabiony układ odpornościowy – odporność poantybiotykowa
Ważne jest to, że antybiotyk nie służy nie dp leczenia grypy oraz przeziębień. Zbyt częste stosowanie antybiotyków oraz przepisywanie ich po to, by leczyły wirusowe zakażenia może doprowadzić do uodpornienie chorego na antybiotyki (antybiotykoodporność). W konsekwencji tego leki już nie będą pomagać, a organizm będzie wycieńczony. Mogą również wystąpić boleści brzucha, jak również biegunka i wzdęcia, a wszystko dlatego że antybiotyki zwalczają nie tylko patogeny, ale jednocześnie bakterie, których organizm potrzebuje. Bardzo dużo niezbędnych szczepów bakterii Lactobacillus jest elementem mikroflory jelitowej, a jak wiadomo w jelitach mieści się sporo komórek odpornościowych.
Jak wzmocnić układ odpornościowy?
Koniecznie trzeba zacząć zdrowo się odżywiać i spróbować odbudować florę bakteryjną jelit. Kiedy przyjmujemy antybiotyki to równocześnie powinniśmy zażywać probiotyki. Można je znaleźć w jogurtach i kefirach, a także w suplementach diety. Warto zadbać również o pełnowartościowe posiłki, bogate w :
• witaminę A – wywiera wpływ na wzrastanie komórek immunologicznych. Jej źródłem są podroby, jaja, sery, masło, pietruszka oraz niektóre gatunki ryb,
• witaminę C – pod dostatkiem jej w wielu warzywach (np. w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku, chrzanie, jarmużu, brukselce) oraz owocach (m.in. w porzeczkach czarnych, poziomkach, kiwi, truskawkach, pomarańczach, cytrynach i grejpfrutach),
• witaminę D – pomaga zachować równowagę fizjologiczną organizmu i chroni przed wieloma chorobami (np. schorzeniami kości). Witaminę D znajdziemy w tranie, tłustych rybach morskich, podrobach, mięsie i produktach mlecznych. Można ją także uzyskać poprzez przebywanie na słońcu,
• minerały: cynk, selen, magnez – mobilizują do pracy komórki odpornościowe. Ich źródłem są: mięso, podroby, ryby, szpinak, produkty zbożowe, orzechy oraz rośliny strączkowe.
Witaminy i minerały dają szansę na wzmocnienie układu immunologicznego, podniesie wydolność i dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Najlepszym źródłem witamin są produkty spożywcze, więc warto zadbać o to, by nasze posiłki były zbilansowane.