Astenia

Czym jest astenia i w jaki sposób można wzmocnić układ immunologiczny?

Odpowiednio pracujący układ immunologiczny jest naturalną zaporą przed wirusami i bakteriami. Stres, zmęczenie i niedobór snu mogą doprowadzić do wytrącenia organizmu z równowagi. Na czym polega różnica między zwykłym zmęczeniem a zespołem przewlekłego zmęczenia (ZPZ)? Czym jest astenia i w jaki sposób można wzmocnić układ immunologiczny?

Odporność organizmu dzielimy na wrodzoną i nabytą. Odporność nabyta formuje się na podstawie styczności z określonymi mikroorganizmami, w konsekwencji stajemy się na nie o wiele bardziej odporni. Komórki odpornościowe i limfocyty wytwarzają przeciwciała, które przezwyciężają patogeny. Komórki układu immunologicznego umieszczone są w grasicy, szpiku kostnym, węzłach chłonnych, makrofagach oraz jelitach.

Po czym poznać osłabienie organizmu?

Niekorzystna pogoda i skoki temperatury niestety mogą intensyfikować symptomy zmęczenia:

• spadek sił witalnych organizmu,
• zmniejszona zdolność koncentracji,
• bóle głowy,
• bóle mięśni.

Brak odpowiedniej ilości odpoczynku, życie w ciągłym stresie i złe odżywianie również wywierają negatywny wpływ na odporność. Mogą doprowadzić do jej nagłego obniżenia i wystąpienia
Przewlekłe zmęczenie
Jeśli przez okres sześciu miesięcy zmęczenie nie ustępuje, a wręcz przeciwnie doprowadza do znacznego ograniczenie codziennego funkcjonowania i nie można określić jego przyczyny, to może wskazywać na zespół przewlekłego zmęczenia. Aby upewnić się, czy diagnoza jest słuszna, warto zgłosić się do lekarza. On zleci stosowne badania i sprawdzi, czy taki stan nie jest spowodowany innymi schorzeniami. Osłabienie organizmu może świadczyć o:
• niedoczynność tarczycy,

• cukrzycy,
• chorobach nowotworowych,

• przewlekłym zapaleniu wątroby,

• chorobach nerwowo-mięśniowe,

• przewlekłym zatruciu lekami,
• niektórych choroby psychiczne, w tym na przykład o depresji lub neurastenii,
• chorobach alergicznych,

• przewlekłych nieżytach dróg oddechowych,
• zakażeniu wirusem HIV.

Symptomy astenii

Astenia, to nic innego jak zespół przewlekłego zmęczenia – schorzenie, które jest bardzo problematyczne do wykrycia. Wszystko dlatego, że trzeba nie tylko wyeliminować symptomy innych schorzeń, ale także do każdego przypadku trzeba podchodzić jednostkowo. Tak naprawdę na rozwinięcie tego schorzenia może oddziaływać wiele różnego typu czynników. Najczęściej za przyczyny astenii podaje się toksyny w organizmie, uwarunkowania genetyczne oraz dolegliwości emocjonalne. Jak się okazuje, również złe nawyki żywieniowe mogą doprowadzić do wystąpienia zespołu przewlekłego zmęczenia.

AsteniaDo głównych symptomów astenii zalicza się:

• ciężkie zmęczenie mimo przespanej nocy,

• bóle głowy,

• zawroty głowy,

• złe samopoczucie,
• trudności z koncentracją i pamięcią,
• powiększone węzły chłonne,
• kłucie w klatce piersiowej,
• zmiany alergiczne na skórze,
• bóle stawów,
• niezdolność do wysiłku,
• stan podgorączkowy.

W jaki sposób wzmocnić układ immunologiczny?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż każdy przypadek jest inny. Jeśli pacjent odczuwa zmęczenie, pojawiają się trudności z koncentracją i problemy ze snem, ale symptomy nie utrudniają mu prowadzenia normalnego życia, to przede wszystkim powinien pomyśleć o zmianie dotychczasowych nawyków. Podstawą jest dobry sen, odpoczynek, zdrowa i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.

Tworząc codzienny jadłospis, powinno się zwrócić szczególną uwagę na to, by posiłki były bogate w produkty zawierające witaminy, minerały oraz wszelkiego typu składniki odżywcze, które są potrzebne organizmowi do normalnego funkcjonowania. Dlatego też, postarajmy się, by w diecie było pod dostatkiem:

• witaminy A – pełni ona znaczącą rolę w dojrzewaniu komórek immunologicznych. Pod dostatkiem jej w podrobach, jajach, serach, maśle, pietruszce oraz niektórych gatunkach ryb;

• witaminy C – przede wszystkim witamina C podnosi odporność i poprawia stan naczyń krwionośnych. Znaleźć ją można przede wszystkim w natce pietruszki, jarmużu, chrzanie, czerwonej papryce, brukselce oraz szpinaku. Witaminy C pełno także w owocach, a w szczególności w czarnej porzeczce, truskawkach, poziomkach, cytrynach, kiwi, pomarańczach i grejpfrutach;

• witaminy D – jej zbyt mała ilość zaburza równowagę fizjologiczną organizmu i może wpływać na rozwój wielu różnego typu schorzeń. Witaminę D znajdziemy w tranie, tłustych rybach morskich, podrobach, mięsie oraz produktach mlecznych. Poza tym jej niedobór można uzupełnić poprzez przebywanie na słońcu. Wystarczy piętnaście minut na słońcu, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę D;

• selen – selen mobilizuje do pracy komórki odpornościowe (limfocyty T). Pod dostatkiem go w takich produktach jak: podroby, ryby, rośliny strączkowe oraz produkty zbożowe;

• cynk – to składnik, który również sprzyja namnażaniu się komórek odpornościowych (limfocytów T). Cynku przede wszystkim należy szukać w czerwonym mięsie, warzywach, szpinaku oraz orzechach;

• żelazo – minimalizuje ryzyko wystąpienia infekcji, zakażeń i podwyższa czynność bakteriobójczą organizmu. Największą zawartość żelaza ma mięso oraz jego przetwory, ale pod dostatkiem go także w produktach zbożowych, warzywach i owocach.

[Głosów:1    Średnia:1/5]