zupa
fot: pixabay.com

Ogórkowa to królowa polskich zup, uwielbiana niema przez każdego. W dodatku pełna witamin i mikroelementów, dzięki ogórkom kiszonym. Ratuje nas zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw.

Zobacz też: http://trzypion.pl/jak-zrobic-zupe-ogorkowa/

Polska tradycja

Ogórkowa to typowo polska zupa. Co ciekawe, na zachodzie w ogóle nie ma tradycji kiszenia ogórków. Spożywanie kiszonek ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Zawierają w sobie bakterie probiotyczne, które regulują florę bakteryjna jelit. Specjaliści podkreślają, że nasza odpornośc bierze się z jelit – to ich sprawne funkcjonowanie, bogata flora bakteryjna sprawiają, że organizm wytwarza odpowiednią ilość przeciwciał i sprawniej zwalcza choroby. 

Klasyczna ogórkowa

Przygotowanie ogórkowej jest proste i szybkie. Gotuje się na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Do tego esencjonalnego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starta na większych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler.  Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy starte na drobnych oczkach ogórki kiszone, a po kilku minutach dolewamy odrobine wody od ogórków do smaku. Ta kolejność dodawania warzyw jest ważna. Kwas powoduje, że warzywa wolniej się gotują. Na koniec doprawmy zupę pieprzem i koperkiem.

Warianty

Jeśli chcemy, żeby ogórkowa była jeszcze bardziej sycąca możemy ugotować ją na żeberkach. Miłośnicy wędzonek mogą natomiast dodać pokrojony w kostkę i  przesmażony wędzony boczek. Zupa nabierze niezwykłego aromatu. Do ogórkowej możemy dodać ryżu, jeśli chcemy, aby była bardziej sycąca i delikatniejsza w smaku. 

Wegetariańska ogórkowa

Ogórkowa możemy równie dobrze przygotować w wersji bezmięsnej. W takim wydaniu jest równie pyszna. W garnku z grubym dnem  podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojonego drobno pora. Gdy zmiękną wrzucamy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę, selera, pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażamy warzywa kilka minut, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gdy zmiękną dodajemy starte ogórki i odrobine wody od ogórków. Doprawiamy koperkiem. Jeśli chcemy zupę nieco zagęścić możemy podusić znajdujące się w niej ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. 

Przeczytaj też: http://www.gospodyni24.pl/skad-sie-wzial-wegiel-kamienny/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ