Antybiotyki

Dowiedź się, jaki wpływ wywierają antybiotyki na nasz organizm.

Zauważyć można, że w ostatnim czasie coraz częściej lekarze przepisują antybiotyki. Antybiotyki skutecznie zwalczają bakteryjne infekcje, czasami też grzybicze, ale nie ma żadnych wskazań, by stosować je przy grypie oraz przeziębieniu. Niektórzy z nas nawet nie zdają sobie sprawy z tego, ale przez częste przyjmowanie antybiotyków można osłabić organizm, a także sprowokować odporność antybiotykową.

Zdarza się, że lekarze zalecają pacjentom antybiotyki profilaktycznie, na przykład przed operacjami chirurgicznymi. Często też wykorzystuje się je jako sposób na zapobiegnięcie bakteryjnego zapalenia wsierdzia, by uniknąć infekcji błony jamy ustnej. Do antybiotyków można zaliczyć chemioterapeutyki, czyli preparaty, które wytworzone zostały przez człowieka przy wykorzystaniu metod chemicznych. Zarówno te naturalne preparaty, jak i chemiczne, wykorzystuje się w leczeniu zakażeń.

W jaki sposób działają antybiotyki?

Antybiotyki wywierają wpływ na bakterie, które doprowadziły do choroby. Jednak to nie wszystko, gdyż atakują także szczepy bakterii Lactobacillus, czyli te, które są potrzebne w ludzkim organizmie. Antybiotyki przekształcają zestawienie środowiska mikrobiotycznego w przewodzie pokarmowym, przez co wpływają na układ immunologiczny. Najczęściej wykorzystywana amoksycyklina atakuje także Lactobacillus, które znajdują się w jelicie cienkim i ogranicza ilość tlenowych i beztlenowych bakterii w jelicie grubym. Podczas zażywania antybiotyków warto sięgać także po priobiotyczne bakterie. Jednak badania kliniczne nie potwierdziły, że przyjmowanie antybiotyków podnosi ryzyko wystąpienia następnych zakażeń.

Odporność

Układ odpornościowy jest naturalnym obrońcą organizmu i stara się za wszelką cenę ustrzec nas przed wszelkiego typu schorzeniami. Jeśli jest osłabiony, daje następujące znaki:

  • zmęczenie,
  • bóle brzucha,
  • bóle mięśni,
  • spadek koncentracji,
  • powiększone węzły chłonne.

Czasami osłabienie organizmu może być spowodowane złym doborem antybiotyki, jak również świadczyć o przedawkowaniu lub złym stosowaniu leku. W antybiotykoterapii ważne jest, by zażywać preparaty o stałych porach, nigdy na pusty żołądek. Popijać je powinno się wodą, nie napojami.

Antybiotyki Osłabienie po antybiotyku

Osłabienie po przyjmowaniu antybiotyków charakteryzuje się następującymi symptomami:

  • mdłości,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • wysypki skórne – może mieć różny stopień intensywności.

Bardzo rzadko mogą pojawić się skutki uboczne w postaci:

  • wstrząsu anafilaktycznego,
  • bardzo wysokiej gorączki,
  • boleści stawów,
  • ciężkiej biegunki poantybiotykowej.

Zanim lekarz przepisze antybiotyk, trzeba go poinformować o schorzeniach, stosowanych lekach oraz alergiach. Co ważne – w trakcie terapii antybiotykowej nie wolno spożywać alkoholu.

W naszym kraju zdarzają się sporadyczne przypadki z niedoborem odporności. Określa się, że u co dziesiątego pacjenta następuje rozpoznanie pod tym kątem. Zgodnie ze statystyką, w Polsce zbyt niską odporność diagnozuje się u 1,3 dziecka milion osób, co w stosunku do pozostałych krajów Europy jest bardzo maleńkim ułamkiem.

Odporność antybiotykowa

Ogólnikowo porusza się temat odporności antybiotykowej, czyli stanie, w którym stosowanie antybiotyków nie przynosi żadnych rezultatów, a organizm się na nie uodparnia. Wyróżnia się dwa typu odporności antybiotykowej:

  • wrodzoną (naturalna) – która jest znamienna dla konkretnego szczepu, typu oraz rodziny bakterii,
  • nabyta – występuje wskutek przyjmowania antybiotyków.

W jaki sposób zregenerować osłabiony układ immunologiczny?

Droga do sukcesu i odbudowy osłabionego układu immunologicznego wiedzie przez zdrowe odżywianie. Należy tak skomponować codzienne posiłki, by były zbilansowane i zdrowe. Powinny dominować w nich owoce, warzywa oraz produkty, które pozwolą dostarczyć organizmowi witamin i minerałów.

Przede wszystkim wzmocnić układ odpornościowy pozwala:

  • witamina A – którą znajdziemy w jajach, podrobach, pietruszce, maśle, serze i niektórych gatunkach ryb,
  • witamina C- wywiera ogromny wpływ na odporność, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Witaminy C jest pod dostatkiem w natce pietruszki, jarmuży, chrzanie, czerwonej papryce, brukselce, szpinaku, poziomkach, truskawkach, czarnej porzeczce i cytrusach (cytryny, pomarańcze, grejpfruty),
  • witamina D – witamina D pozwala nam uchronić się przed wieloma chorobami, a w szczególności przed schorzeniami kości. Znajdziemy ją przede wszystkim w tłustych rybach morskich oraz w tranie. Jednak witamina D występuje także w mięsie, podrobach i produktach mlecznych. Uzyskać ją można także w inny sposób – wystarczy wystawić się na ekspozycję promieni słonecznych. Jak wskazują naukowcy, wystarczy piętnaście minut dziennie na słońcu, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D.
  • minerały (cynk,żelazo i selen) – dzięki minerałom można ustrzec się przed infekcjami. Co więcej, mobilizują do pracy komórki odpornościowe (limfocyty T). Źródłem minerałów są przede wszystkim podroby, ryby, czerwone mięso, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, szpinak, orzechy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]