układ odpornościowy

Po co warto sięgać, by wzmocnić układ immunologiczny?

Do najczęściej występujących symptomów spadku odporności organizmu zaliczamy osłabienie, bóle głowy i mięśni, przewlekłe zmęczenie oraz psychiczne rozbicie. Mamy jednak do dyspozycji wiele banalnych i naturalnych rozwiązań, które pomogą wzmocnić układ immunologiczny.

Jakie są powody osłabienia organizmu?

Nagłe zmiany pogody, zbyt duży natłok obowiązków w pracy oraz niedobór słońca mogą sprawić, że organizm się roztroi. Co jeszcze sprawia, że zaczynamy chorować?

  • nieodpowiednie odżywianie,
  • stres,
  • brak odpowiedniej ilości snu i odpoczynku,
  • mała aktywność ruchowa,
  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu,
  • zażywanie narkotyków.

Całe szczęście w dużym stopniu to my sami możemy wpłynąć na odporność swojego organizmu, wystarczy pobudzić go do produkcji większej ilości przeciwciał i leukocytów, a także wytwarzania makrofagów (komórek chroniących organizm przed ciałami obcymi), które zlokalizowane są w krwiobiegu.

Jak działa układ odpornościowy?

Każdy z nas rodzi się z odpornością wrodzoną, zwaną również nieswoistą. Wraz z upływem czasu, na podstawie nawyków, wytwarza się odporność nabyta. I co ciekawe, im częściej mamy styczność z mikroorganizmami, tym odporność będzie większa. Komórki odpornościowe umiejscowione są w grasicy, białych ciałkach krwi (limfocytach T i B), szpiku kostnym, węzłach chłonnych i wspomnianych już wcześniej makrofagów. Komórki odpornościowe żyją tylko trzydzieści sześć godzin i mają skłonność do odnawiania się. Cały mechanizm układu odpornościowego będzie działał bez zarzutu pod warunkiem, że o niego zadbamy w odpowiedni sposób. W jaki sposób można oddziaływać na odporność?

  • zaszczepić się,
  • dbać o prowadzony styl życia,
  • zadbać o prawidłową dietę.

Bez wątpienia dobra dieta jest tutaj szczególnie ważna, gdyż nie tylko dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, ale także podbudujemy swój układ odpornościowy. Jeśli chcemy się dobrym zdrowiem i pełną aktywnością przez długie lata, trzeba dbać o wszystkie aspekty życia i profilaktykę.

W jaki sposób można wzmocnić organizm?

układ odpornościowyZ pewnością wielu z Was zastanawia się, w jaki więc sposób można podnieść swoją odporność. Jak wiadomo, w jelitach również znajdziemy bardzo dużo komórek odpornościowych, dlatego zdrowe odżywianie tak mocno jest powiązane z odpornością. Rozwiązania nie trzeba więc szukać daleko, gdyż kluczem do sukcesu jest zdrowa i zbilansowana dieta. Komponując codzienne menu, warto zwrócić uwagę na to, by w posiłkach panowała równowaga pomiędzy witaminami i minerałami. Najistotniejsze są warzywa i owoce, które zawierają :

  • witaminę C – pod dostatkiem jej w natce pietruszki, jarmużu, chrzanie, czerwonej papryce, szpinaku, brukselce, czarnej porzeczce, cytrynach, pomarańczach, poziomkach, truskawkach, kiwi i grejpfrutach;
  • ß-karoten – beta-karotenu należy szukać przede wszystkim w marchewce, natce pietruszki, szpinaku, jarmużu, szczawiu, szczypiorku, czerwonej papryce, boćwinie, melonach, morelach, brzoskwiniach i śliwkach;
  • witaminy z grupy B, witaminy A, E i składniki mineralne (m.in. selen, magnez, siarkę, żelazo oraz olejki eteryczne) – ich źródłem są przede wszystkim warzywa cebulowe, a zaliczyć do nich można: cebulę, czosnek, szczypiorek i por;
  • witamina D3 – jej źródłem jest tran i tłuste ryby morskie (na przykład śledź, łosoś, sardynka). Innym rewelacyjnym źródłem tej witaminy jest naturalne światło słoneczne, przede wszystkim w okresie od kwietnia do września.

Po jakie produkty sięgnąć, by wzmocnić układ immunologiczny?

1. Kiszonki – to naturalne rozwiązanie, które wykorzystuje się do konserwacji żywności i wytwarzania witaminy C. Cukier prosty rozkłada się na kwas mlekowy, który pozwala na mnożenie przyjaznych bakterii jelitowych i ochrania jelita przed bakteriami gnilnymi.

2. Produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki) – produkują fermentowane korzystne bakterie mlekowe, które chronią mikroflorę jelit przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami.

3. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – przede wszystkim chronią organizm przed infekcjami, ale także pozwalają wzmocnić komórki odpornościowe. Warto sięgnąć po tłuste ryby morskie (w tym na przykład po sardynki, makrele, śledzie, tuńczyka i łososia), orzechy, olej lniany i rzepakowy.

4. Produkty bogate w cynk – dzięki spożywaniu produktów bogatych w cynk, można stworzyć naturalną barierę dla wolnych rodników i wesprzeć mnożenie odpornościowych limfocytów T. Cynku jest pod dostatkiem w czerwonym mięsie, roślinach strączkowych, szpinaku, orzechach i produktach pełnoziarnistych.

5. Selen i żelazo – selen mobilizuje do pracy limfocyty T, a zbyt niska zawartość żelaza wpływa na niedokrwistość, która niestety obniża odporność. W celu uzupełnienia niedoboru selenu i żelaza, warto sięgnąć po podroby, ryby, produkty zbożowe i rośliny strączkowe.

Prawidłowe odżywianie, jak również odpowiedni dobór witamin i minerałów są kluczem do wzmocnienia układu immunologicznego. Mimo tego nadal nie jest jasno określone, jaką rolę pełnią poszczególne składniki pokarmowe w regulacji odporności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]